Menu

Lydredigering

I denne artikkelen skal vi snakke om lyd. Vi skal snakke om hva det egentlig er, men også om hva slags forskjellige ting vi kan gjøre med lyd i redigeringsprogrammer på datamaskinen.

Hva er lyd?

Vibrasjoner i luften er det vi kaller lyd og vi fanger opp disse endringene i trykket med veldig sensitive deler av ørene våre. Disse variasjonene i lufttrykket kan defineres som en frekvens. Desto flere variasjoner eller svingninger, desto høyere frekvens. Denne frekvensen kaller vi for hertz (Hz).

Vi mennesker kan sanse lyder mellom 20 Hz og 20.000 Hz. Du har kanskje hørt om hundefløyter? Når man blåser i disse så hører hundene lyden, uten at vi mennesker gjør det. Det er fordi lyden vibrerer for fort for oss. Den ligger over 20.000 Hz.

Hva kan vi gjøre med lyd

I dagens moderne verden finnes det ganske mange programmer som man kan bruke til å redigere lyd med. La oss først se på hva vi kan gjøre i med musikk, før vi går over til noe enda mer avansert enn det.

Nå som du har en forståelse over frekvenser, så kan vi lære oss litt om EQ. En “equalizer” er noe vi bruker i programmet til å rett og slett redigere alle frekvensene i en lydprøve. Dersom vi synger inn et opptak og finner ut at det er en frekvens som vi ikke liker i stemmen, så kan vi fjerne den fra lydfilen. Vi kan også forhøye andre frekvenser som vi liker, og på denne måten kan vi pynte og endre på stemmen vår.

iPhone-telefoner har faktisk en innebygd funksjon hvor man kan endre frekvensen på musikken sin slik at den passer bedre til det apparatet vi bruker til å høre på. Enten det er selve telefonen, headset eller høyttalere. Husk å skaffe deg riktig deksel til telefonen din også. Dersom du har en iPhone 11, så trenger du for eksempel et iPhone 11 deksel, og dette må du huske for at dekselet skal sitte godt på!

Videre i disse programmene kan vi også legge til harmoni, det vil si flere frekvenser og lydfiler som jobber sammen om å skape vakre lyder. Det finnes også veldig mange andre funksjoner vi kan legge til, men la oss gå videre til noe enda mer avansert enn dette.

Avanserte taleprogrammer

Det finnes store fremskritt i vitenskapen, og med disse så følger det med mange skumle sideeffekter. Det vi snakker om her er et program som faktisk kan høre og gjenkjenne stemmer. Dette har du sikkert hørt om, kanskje du har hørt om Alexa eller Siri? Dette er programmer som kan høre og forstå hva stemmen din sier.

Videre så finnes det snart programmer som kan forfalske en stemme etter å ha hørt den i noen forskjellige stemmer. Dette vil faktisk si at en maskin kan få din stemme til å si ting som du aldri har sagt, på samme linje som disse nyeste “deepfake” videoene. Dette betyr at du snart ikke kan stole på hva du hører og ser. Pass på!