Menu

Viktigheten av musikk

Musikk er noe grunnleggende i alle verdens kulturer. Alle folkeslag verden over har en eller annen form for musikk. Dette viser at musikken er like naturlig for mennesket som det å sove og spise. Musikk har mange formål. I noen kulturer er musikk noe overnaturlig som brukes i religiøse ritualer. I Norge har vi eksempler i samisk musikk og instrumentet runebomme. Musikken og rytmen som skapes fungerer her som et mellomledd mellom mennesker og guder. Vikingene hadde lignende instrumenter. Det er en lang vei mellom urfolks rituelle musikk og DJ-er på nattklubb i byer, men røttene er de samme.

Musikk er en naturlig del av det å være menneske, og mange spiller selv på fritiden. Å spille inn egen musikk er en hobby som dessverre krever et budsjett, siden man gjerne må leie øvingslokaler og studio. Det er ikke uvanlig at innspilling i studio koster over tusen kroner i timen, og mange trenger derfor lån for å dekke utgiftene, spesielt når alle timene må bestilles og betales samtidig. Siden mange musikere er studenter, velger mange lån fra centum i kombinasjon med egne oppsparte midler.

Musikken i middelalderens Europa hadde religiøst innhold og skulle ofte bare brukes i ritualer og tilstelninger som kirken godtok. Dette er en stor del av grunnen til at musikken fra tidlig middelalder som enda finnes i dag er musikk som består av kor og orgel. Det viktigste instrumentet i norsk folkemusikk var og er fiolinen. Kirken, som ikke hadde noe til overs for folkemusikken da den ikke hadde et rent religiøst innhold, mente at fiolinen, eller ifela/i var djevelens instrument. De som spilte fele fikk folk til å danse og drikke, noe som betydde at man kom nærmere mørke krefter. I dag er fiolinen veldig utbredt i flere sjangrer, og i rock spiller noen musikere på elektrisk fele.

Klassisk musikk og opera ble ofte oppfattet som vulgært av de religiøse i Italia og Tyskland. Det kan være morsomt å tenke på at Mozart var en torn i øyet til den katolske kirken og myndighetene i Østerrike og Tyskland da han levde, mens musikken hans i dag ikke assosieres med ungdomsopprør i det hele tatt. Historien er full av veldig variert musikk over alle land og kulturer. Rytmer fra trommer er også grunnlaget til moderne rock.

Slavene i sør-statene i USA spilte på trommer under slaveriet, og det var grunnlaget for jazzen som kom senere. Trommer, kontrabass og blåseinstrumenter er det jazz er lagd av. Senere ble gitaren lagt til, og mens årene gikk ble den moderne rocken utviklet. Slik ble musikken til Elvis til, og litt senere de tyngre og mer energiske The Rolling Stones. Takket være alle musikere som har kommet før oss, har vi uendelig mye å velge mellom i dag.