Menu

Alt om lyd

I denne artikkelen skal vi snakke om hva lyd egentlig er for noe, og hvordan vi takket være moderne teknologi kan modifisere og manipulere lyd til å bli nøyaktig som vi vil at den skal være. Vi skal også gå inn på hvilke trender vi ser innenfor dette i dagens musikk.

Hva er lyd?

For å først forstå disse tingene som vi skal diskutere så må vi først vite at lyd ikke er noe annet enn luftbølger som forskyves i forskjellige grader av styrke og frekvenser. Det finnes veldig mange forskjellige egenskaper og kvaliteter som en lyd kan ha, og dette skal vi gå nærmere inn på når vi skal forklare hvordan vi kan manipulere lyd. Det første vi skal forstå akkurat nå er at hva en frekvens er. Vi måler frekvens i Hz, og vi sier at mennesker kan høre lyder mellom 20 Hz til omtrent 20.000 Hz. Dette er “området” av lyd som vi kan oppfatte med det vi har tilgjengelig av sanser. Det finnes derimot selvsagt andre vibrasjoner som vi ikke engang klarer å høre.

Husk forresten at dersom du hører musikk på telefonen din så er det viktig å bruke deksel, spesielt hvis du er ute og løper. Dekselet må passe til telefonen din, og dersom du har en iPhone XS Max så trenger du også deksel til iPhone XS Max for å beskytte telefonen riktig.

Lydredigering

Når vi skal redigere lyd så skal vi prøve å redusere støy samtidig som vi skal prøve å fremheve de delene av musikken eller lyden som vi mener er interessante. Her begynner vi å bli veldig subjektive, fordi der er mange forskjellige meninger om hva som høres bra ut og ikke. Her kommer altså kunsten av musikken inn i bildet, men vi skal først og fremst snakke om selv teknikken bak dette. Hvordan reduserer vi støy?

Det første vi kan gjøre når vi skal redigere en lydfil er å se på kilden av lyden. Dersom vi for eksempel skal ta opp lyden i et rom som ikke er isolert optimalt så kan det hende at vi må fjerne den støyen som er i bakgrunn manuelt. Selv om lyden i bakgrunnen ikke blir direkte fanget opp, eller oppfattet av oss som hører på så blir vi fortsatt påvirket av dette. Noen av disse frekvensene kan faktisk irritere oss uten at vi nøyaktig vet hvorfor vi blir irritert.

Trenden

Det kan være vanskelig å si hvordan trenden ser ut i dag, men det kan argumenteres at i de siste årene så har det vært veldig populær med mer “polerte” lyder. Det vil si at alt høres glatt og bearbeidet ut, nesten silkemykt. Som et svar på dette så har mange nyere artister fått stor suksess av å gå i en annen retning, hvor man heller forvrenger og skurrer lyden.