Menu

Hvorfor bruker man musikk i arbeidet?

Spør du en lektor på universitetet om musikk til arbeidet, så vil svaret nok avhenge av hva han underviser i. Men spør du en lærer på barneskolen, vil du sannsynligvis få beskjed om at det man ikke får lov til å spille musikk.

Det hele endrer seg litt når man kommer ut i arbeid, da man selv styrer hverdagen. Det kan være når man kjører bil eller jobber med en oppgave. Musikk er både trivelig og skaper rutiner, men det kan også ta oppmerksomhet bort fra jobben. Den eneste grunnen til ikke å bruke musikk, må være i arbeid der hørsel er svært viktig.

Musikk skaper gode følelser

Musikk er både rytmisk og fengende, og gir arbeiderne bedre utholdenhet. Det kan være i arbeid der oppgavene er repetitive og krever fokus, og da kan musikk hjelpe arbeiderne. Men er man avhengig av å høre en bil som kommer rundt svingen eller at en kollega gir et signal, så bør man ikke bruke musikk. Men musikk har blitt brukt i uminnelig tid.

Musikk til rytme arbeid

Det er mange situasjoner der du må ha rytmen. Det kan være en gjeng med vikinger som skal ro skipet over havet, og da brukte en skald å kvede. Det var toner som skulle hjelpe mannskapet til å holde takten, slik at båten gikk fortest mulig. Slike aktører fins selv i dag enten som stroke eller skipsgutt.

Musikk bedre arbeidsforholdene

Kjører man truck vil man kanskje få lov til å ha på radioen, selv om truck-kjøring krever full konsentrasjon. Kjører man lastebil derimot, kan man bruke musikk både som medisin og informasjon. En sjåfør er avhengig av å få trafikkmeldingene rett inn på øret, og derfor kan man lytte til musikk i mellomtiden. Når en vei blir stengt, så kan de fort legge om ruten slik at de kommer fram.