Menu

Digitale opptak- hvordan gjennomføres arbeidet i studio?  

Music producer working at a recording studioVi er i dag i en periode hvor man med en relativt liten kostnad kan skaffe lyd-utstyr som holder industriell standard. Selv om man i studio fortsatt ser meget store lyd-bord, med mange kanaler, og ett utall funksjoner, kan man med hjelp av huslige digitale hjelpemiddel oppnå mye av det samme, så lenge man har ett lyd-kort med nok kanaler. Om man ikke har det, kan man kompensere med å ta opp det ene innslaget etter det andre, for så å legge spor på spor senere, og sette sammen sangen. Man kan også legge til det ene elementet etter det andre, fra opptak til opptak. Endless Tinitus Studio er ett godt eksempel på hvor enkelt det kan gjøres.

Dette gjør man i dag som regel med en ganske vanlig PC eller Mac. Her mikser man sammen de forskjellige opptakene, etter at det hele er ferdig. Programmer for miksing finner man som regel til en billig penge, og det finnes også noen gratis versjoner, som alle kan benytte seg av.

Hvordan begynner man opptakene?

Om man har ett rom som er relativt lyd-nøytralt, så setter man opp mikrofonene, og så kan man sette igang med å leke seg. Man kan kanskje ikke forvente fullstendig studio-kvalitet de første gangene, men da er det bare å eksperimentere litt rundt.

Mixing the newsSom regel starter opptakene med at man tar opp rytmen. Det vil si at man tar opp trommer eller bass, eller tilsvarende instrumenter som legger rytmen for sangen. Det kan sikkert være litt krunglete først, men det blir ikke noe annet enn når man sitter hjemme og øver på egen hånd. Om man kun tar opp på ett spor kan det lønne seg å ta hver tromme for seg, for så å mikse sammen rytmen.

Om trommisen ikke er tilgjengelig for første opptak, er det også vanlig å bare loope en trommerytme. Man kan også bruke ett metronom spor på øret for å sette rytmen.

Når så det neste instrumentet skal inn, har musikeren rytmesporet på øret, og innretter musikken sin etter slagene fra trommene, eller den elektriske bassen.

Merk at dette er kun den vanlige oppskriften. Om man ønsker det, så kan opptakene også bygges opp på annet vis.